Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ





 Η Αμερικάνικη Καρδιολογική εταιρία συνιστά συστηματικό έλεγχο όλων των παιδιών στην ηλικία των 12 χρονών , καθώς τότε γίνεται συνήθως η μετάβαση στον έντονο αθλητισμό και στον πρωταθλητισμό, ενώ ταυτόχρονα αλλάζει σημαντικά η σωματική και συναισθηματική ωριμότητα του ατόμου, που μπαίνει πια στην περίοδο της εφηβείας. 

Μήπως το κοριτσάκι σας χορεύει με ρυθμό όταν ακούει μουσική ή διαφημίσεις με μουσική στην τηλεόραση; Μήπως το παιδί σας κλωτσά και ντριπλάρει με επιδεξιότητα τη μπάλα ποδοσφαίρου παίζοντας στην αυλή; 


Σκεφτείτε σφαιρικά, παρατηρήστε ποιες άλλες αθλητικές δεξιότητες και κλίσεις καταδεικνύουν, και έπειτα δείτε τι δεξιότητες απαιτούν τα διάφορα αθλήματα. Π.χ η αναρρίχηση στα δέντρα απαιτεί την ανάπτυξη δύναμης στο επάνω μέρος του κορμού και των άκρων, και τα δύο χαρακτηριστικά δεξιοτήτων της Ελληνορωμαϊκής Πάλης. Μέσω προγραμματισμού Ο απαιτούμενος χρόνος και η ενέργεια είναι μεγάλα ζητήματα για τον καθορισμό του αθλήματος που είναι κατάλληλο για το παιδί σας. 

 Ένα πρώτο βήμα είναι να υποβάλετε τον εαυτό σας στις εξής απλές ερωτήσεις: 

 Η επικοινωνία είναι το κλειδί. 

Ρωτήστε τους τι θέλουν και θα δείτε ότι έχουν άποψη για διάφορα αθλήματα και γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για αυτά. Έτσι μπορείτε μαζί να συμφωνήσετε για την επιλογή της αθλητικής δραστηριότητας που θα ακολουθήσουν. Μην επηρεάζετε τα παιδιά βάση των δικών σας προτιμήσεων ή δικών σας απωθημένων από την παιδική σας ηλικία και μην ενεργείτε με γνώμονα ότι θα μεγαλώσετε τον επόμενο ‘χρυσό ολυμπιονίκη’. 
Να είστε ρεαλιστικοί στην προσπάθεια να βρείτε τη σωστή αθλητική δραστηριότητα για το παιδί σας. Ρωτήστε τους τι επιθυμούν να κάνουν. Μπορεί πολλές φορές να μην είναι σε θέση να το εκφράσουν με λόγια π.χ ‘εγώ θέλω να παίξω ποδόσφαιρο σάλας,’ αλλά μπορούν αντ' αυτού να πουν, ‘θέλω να παίζω με τη μπάλα στο γυμναστήριο’. Συζητήστε το αρκετά μαζί τους,γιατί μόνο με σωστή επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι έχετε βρει τη σωστή αθλητική δραστηριότητα για το παιδί σας. Λάβετε υπόψη, ότι τα παιδιά συχνά αλλάζουν γνώμη γι’αυτό θα πρέπει να είστε ευέλικτοι. 

 Ο αθλητισμός δεν θα πρέπει να λείψει από την καθημερινότητα του παιδιού σας, αφού όχι μόνο δεν θα του εξαντλήσει την ενέργεια, αλλά θα του την απογειώσει και την ίδια στιγμή θα συμβάλλει στη σωματική του διάπλαση, την ψυχική του ισορροπία, την κοινωνικοποίηση, τη διασκέδαση και την εκτόνωσή του. 
 Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξάσκηση ενός σπορ, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό, αν γίνεται σωστά και είναι στα μέτρα της ιδιοσυγκρασίας και της ηλικίας του παιδιού, μπορεί να συμβάλλει στη σωματική και πνευματική του ανάπτυξη, χωρίς να το κουράζει. 
Η αθλητική δραστηριότητα μάλιστα βοηθάει στη μείωση του στρες, αρκεί το παιδί να βιώνει το άθλημα ως παιχνίδι. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το νευρικό σύστημα του παιδιού, το οποίο έχει ως έργο να ελέγχει τις κινήσεις του, διαμορφώνεται σταδιακά από τη στιγμή της γέννησής του μέχρι τη στιγμή εισόδου του στην εφηβεία. Τα στάδια ψυχοκινητικής ανάπτυξης των παιδιών Η επιλογή του ιδανικού σπορ θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν τα στάδια ψυχοκινητικής ανάπτυξης του παιδιού. 

Γι’ αυτόν τον λόγο, το παιδί μπορεί να ξεκινήσει συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες πριν την ηλικία των 5 ετών, καθότι δεν έχει αναπτύξει ακόμα όλες τις απαραίτητες ψυχοσωματικές ικανότητες. Μετά την ηλικία αυτή αντιθέτως, κρίνεται αναγκαίο να συνοδεύεται η οστική ανάπτυξη από το χτίσιμο των μυών. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η σπονδυλική στήλη του παιδιού μπορεί να καμπουριάσει αν η ανάπτυξη δεν είναι συμμετρική. Επισημαίνουν ακόμα ότι μετά την ηλικία των 7 ετών, αυξάνεται η αναπνευστική ικανότητα του παιδιού, ενώ ένα χρόνο αργότερα ενισχύεται η μυϊκή του μάζα. Σε ψυχικό επίπεδο, ένα πεντάχρονο παιδί προσπαθεί ακόμα να ταυτιστεί με τον γονέα του ίδιου φύλου, παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητά του. 
Στην ηλικία των 6 ετών όμως, πραγματοποιεί σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά τη συνειδητοποίηση των σωματικών του ικανοτήτων, ενώ στην ηλικία των 7 ετών ενισχύεται η διάθεση κοινωνικοποίησής του. 

 Δείτε λοιπόν ποια σπορ θα μπορούσαν να βοηθήσουν το παιδί σας να γνωρίσει και να αναπτύξει καλύτερα το σώμα του, να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, να ψυχαγωγηθεί και να κοινωνικοποιηθεί… 


Ενα παιδί που επιδίδεται σε σπορ, όταν μεγαλώσει (αν συνεχίσει να επιδίδεται) θα απολαμβάνει καλύτερη υγεία. 
 Τα πλεονεκτήματα είναι: 




Πηγή: www.naturanrg.gr
Με εκτίμηση,
Σπαντίου Μικαέλλα

BSc Health Sc, M.Ed. Special Education
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής ΤΕΦΑΑ Αθηνών
Εγκεκριμένη Εκπαιδεύτρια Κολύμβησης ΚΟΑ
‘’Ελευθέρωσε τον ε-Αυτισμό σου’’ 
   #eautismswimmingcy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα οφέλη της προσαρμοσμένης άσκησης για παιδιά με αυτισμό

Ο Αυτισμός ή ε-αυτισμός ε ίναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το παιδί/ενήλικας δυσκολεύεται να κατανοήσει σωστά αυτά που βλέπει, ακούει, αισθάνεται και έτσι αντιμετωπίζει θέματα στην επικοινωνία, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στη συµπεριφορά. Επίσης παρουσιάζουν  στερεοτυπικές συμπεριφορές, αισθητηριακά και κινητικά προβλήματα όπως και περιορισμένα ενδιαφέροντα (Worley & Matson, 2012; Hanley et al., 2011). Τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης (Auxter, Pyfer & Huettig, 1997) και αυτό συμβαίνει διότι δεν ενδιαφέρονται για μια δραστηριότητα γενικής φύσεως ή τα κλασσικά παιχνίδια.  Αντίθετα όμως, έχει παρατηρηθεί ότι η σ υγκέντρωση προσοχής και η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αυξημένες  κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων/αθλημάτων όπως η κολύμβηση, η ιππασία και η πεζοπορία. Αυτές οι αθλητικές  δραστηριότητες φαίνεται να επιδρούν χαλαρωτικά μειώνοντας τα συμπτώματα έντονου ερεθισμού. Γενικότερα, ένα πρόγρα

«Ο Νικόλας βάζει μαγιό». Είναι η κολύμβηση φάρμακο για τα παιδιά κατά τη διάρκεια του Χειμώνα;

Η πτώση της θερμοκρασίας το χειμώνα βοηθά την ανθεκτικότητά των ιών και σε συνδυασμό με την συνύπαρξη παιδιών σε κλειστούς χώρους, είναι ίσως οι πιο θετικοί παράγοντες στην μετάδοση διαφόρων ιώσεων της εποχής.        Καθώς είναι αδύνατον να απομονώσουμε τα παιδιά για ακόμα μια φορά θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε με διάφορουας τρόπους το ανοσοποιητικό τους σύστημα ώστε να τα προστατεύσουμε. Συνθήκες ευζωίας, με άριστη διατροφή που περιέχει όλα τα χρήσιμα συστατικά – βιταμίνες, αερισμό των χώρων, ενυδάτωση όπως και συστηματική άσκηση, βοηθούν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Επίσης, η κολύμβηση αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέσα ισχυροποίησης του ανοσοποιητικού των παιδιών. Επηρεάζει ευνοϊκά το αναπνευστικό σύστημα παρουσιάζοντας ευεργετικά αποτελέσματα ακόμα και σε παιδιά με βρογχικό άσθμα, γι’αυτο και συνίσταται από παιδιάτρους ως η καλύτερη δραστηριότητα ολόχρονα. Η προτεινόμενη ηλικία για την έναρξη της βρεφικής κολύμβησης είναι η ηλικία των 6 μηνών. Τι να προσέχουμε όταν θα πάει