Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ο Νικόλας βάζει μαγιό». Είναι η κολύμβηση φάρμακο για τα παιδιά κατά τη διάρκεια του Χειμώνα;



Η πτώση της θερμοκρασίας το χειμώνα βοηθά την ανθεκτικότητά των ιών και σε συνδυασμό με την συνύπαρξη παιδιών σε κλειστούς χώρους, είναι ίσως οι πιο θετικοί παράγοντες στην μετάδοση διαφόρων ιώσεων της εποχής. 


Τα 6 καλύτερα κέντρα baby swimming των νοτίων προαστίων | CityKidsGuide








 



 


 

Καθώς είναι αδύνατον να απομονώσουμε τα παιδιά για ακόμα μια φορά θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε με διάφορουας τρόπους το ανοσοποιητικό τους σύστημα ώστε να τα προστατεύσουμε. Συνθήκες ευζωίας, με άριστη διατροφή που περιέχει όλα τα χρήσιμα συστατικά – βιταμίνες, αερισμό των χώρων, ενυδάτωση όπως και συστηματική άσκηση, βοηθούν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Επίσης, η κολύμβηση αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέσα ισχυροποίησης του ανοσοποιητικού των παιδιών. Επηρεάζει ευνοϊκά το αναπνευστικό σύστημα παρουσιάζοντας ευεργετικά αποτελέσματα ακόμα και σε παιδιά με βρογχικό άσθμα, γι’αυτο και συνίσταται από παιδιάτρους ως η καλύτερη δραστηριότητα ολόχρονα. Η προτεινόμενη ηλικία για την έναρξη της βρεφικής κολύμβησης είναι η ηλικία των 6 μηνών.


Τι να προσέχουμε όταν θα πάει το παιδί στο κολυμβητήριο το χειμώνα:

• Βεβαιωθείτε ότι η πισίνα πληροί τους σωστούς κανόνες απολύμανσης ώστε να υπάρχουν λίγες πιθανότητες λοιμώξεων από το νερό.

• Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι η κατάλληλη (γύρω στους 30ο C) ή φορέσετε στο παιδί στολή εφόσον δεν ανέχεται τη θερμοκρασία.

• Η διάρκεια παραμονής στο νερό να αμην είναι πολύ μεγάλη εαν τα παιδιά δεν είναι σε κίνηση συνεχώς.

• Φορέστε στο παιδί ειδικές αδιάβροχες πάνες εαν δεν αυτοεξυπηρετείται.

• Να μην κολυμπά, αν παρουσιάζει συμπτώματα ίωσης ανώτερου αναπνευστικού ή γαστρεντερίτιδας ή δερμοτολιγικά εξανθήματα κλπ

• Προσοχή σε υποτροπιάζοντα επεισόδια ωτίτιδας. 
Οι ωτίτιδες είναι πολύ συνηθισμένες φλεγμονές στο αυτί, κυρίως στο εξωτερικό και το μέσο τμήμα του, οι οποίες χρειάζονται θεραπεία με αντιβίωση. Αν το παιδί παραπονεθεί για πόνο, χρειάζεται να επισκεφθείτε τον παιδίατρο και μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχει περάσει το πρόβλημα, είναι καλό να αποφύγετε το κολυμβητήριο για μερικές μέρες. (Dr Eric Jaryszak,MD, χειρουργός ΩΡΛ)

• Αν καταπιεί (το βρέφος) μεγάλες ποσότητες νερού, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

ΤΙΡ: μέσω της κολύμβησης ο ύπνος των παιδιών γίνεται ευχάριστος και ήρεμος, αφού το νερό ρυθμίζει τον μυϊκό τόνο και τους δημιουργεί μια αίσθηση χαλάρωσης. (αναφέρει η κυρία Ευαγγελία Γκάρου, Παιδίατρος και Επιμελήτρια Παιδιατρικής Κλινικής Παίδων Μητέρα)


Επομένως ο μόνος λόγος για να μην πάει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα, είναι να χαλάσει το αμάξι σας!!! 




Μικαέλλα Σπαντίου Ιωαννίδη
Καθ. Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής 
Εγκεκριμένη προπονήτρια Κολύμβησης ΚΟΑ, STA.uk, ISCA International Swim Coaches Association

00357- 99305015 & 99432349
mikaellaspantiou@outlook.com


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα οφέλη της προσαρμοσμένης άσκησης για παιδιά με αυτισμό

Ο Αυτισμός ή ε-αυτισμός ε ίναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το παιδί/ενήλικας δυσκολεύεται να κατανοήσει σωστά αυτά που βλέπει, ακούει, αισθάνεται και έτσι αντιμετωπίζει θέματα στην επικοινωνία, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στη συµπεριφορά. Επίσης παρουσιάζουν  στερεοτυπικές συμπεριφορές, αισθητηριακά και κινητικά προβλήματα όπως και περιορισμένα ενδιαφέροντα (Worley & Matson, 2012; Hanley et al., 2011). Τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης (Auxter, Pyfer & Huettig, 1997) και αυτό συμβαίνει διότι δεν ενδιαφέρονται για μια δραστηριότητα γενικής φύσεως ή τα κλασσικά παιχνίδια.  Αντίθετα όμως, έχει παρατηρηθεί ότι η σ υγκέντρωση προσοχής και η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αυξημένες  κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων/αθλημάτων όπως η κολύμβηση, η ιππασία και η πεζοπορία. Αυτές οι αθλητικές  δραστηριότητες φαίνεται να επιδρούν χαλαρωτικά μειώνοντας τα συμπτώματα έντονου ερεθισμού. Γενικότερα, ένα πρόγρα