Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας, οι σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες της γυναίκας, αυξάνονται, τόσο για τη διατήρηση της υγείας της μέλλουσας μητέρας όσο και για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.
Για το λόγο αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για τη γυναίκα που βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή λοχείας να ζει σε αρμονία με τους νόμους της φύσης και να ακολουθεί τις οδηγίες για μια φυσική και υγιεινή ζωή.
1. Εξασφαλίστε μια ήρεμη κατάσταση του νου
2. Μη σπαταλάτε άσκοπα την ενέργειά σας
3. Ακολουθείστε μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή
4. Παρακολουθείστε προγράμματα Yoga και Pilates ειδικά για εγκύους και λεχωϊδες.
Τα προγράμματα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν από τις περισσότερες γυναίκες χωρίς πρόβλημα και είναι βέβαιο ότι θα ευεργετήσουν τόσο την έγκυο όσο και τη νέα μαμά αφού συντελούν αποτελεσματικά:
  • Στη διατήρηση του σώματος σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Στη μείωση και την αναχαίτιση των δυσάρεστων επιπλοκών που μπορούν να συμβούν κατά την εγκυμοσύνη
  • Στην αρμονική ανάπτυξη του εμβρύου
  • Στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και τη διατήρηση των αποθεμάτων ενέργειας της γυναίκας μέσω της ειδικής τεχνικής της αναπνοής
  • Στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους (οι πιο σημαντικοί μύες κατά τη διάρκεια τουτοκετού και για την καταπολέμηση της ακράτειας των ούρων)
  • Στην ανακούφιση από τους πόνους της πλάτης, της μέσης και του αυχένα.
  • Στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
  • Στην ενδυνάμωση των μηρών, των γλουτών και του στήθους.
  • Στη διέγερση του ενδοκρινικού συστήματος.
  1. Στη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος
    Προτεινόμενες ασκήσεις
    Περπάτημα
    Μπορείτε να περπατάτε καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμο­σύνης αυξάνοντας την ένταση και το χρόνο. Περπατήστε τουλάχιστον για μισή ώρα τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. Φροντίστε να πατάτε σταθερά, πρώτα στη φτέρνα και μετά στα δάχτυλα. Λυγίστε τα χέρια σας σε γωνία 90° και φροντίστε να τα κινείτε εμπρός και πίσω, χρησιμοποιώντας τους αγκώνες ως αντλία, χωρίς όμως να κάνετε υπερέκταση. Κρατήστε τον κορμό σας σε όρθια θέση. Αλλάζετε τη διαδρομή κάθε εβδομάδα.
    Κολύμβηση
    Το αίσθημα απουσίας βάρους, όταν βρίσκεστε μέσα στο νερό, σας κάνει να νιώθετε όμορφα ενώ γυμνάζεστε. Κολυμπήστε με ελεύθερο στιλ (όχι πρόσθιο και πεταλούδα) και αποφύγετε τις βουτιές και τα άλματα από βατήρα. Περ­πατήστε με γρήγορο ρυθμό μέσα στο νερό ή κάντε απλές ασκήσειςσουηδικής γυμναστικής σε ρηχά νερά.
    Yoga
    Έχει αποδειχτεί ότι η μέτριας έντασης αεροβική άσκηση είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της κυοφορίας.
    Ειδικά οι γυναίκες που αθλούνταν ήδη και πριν την εγκυ­μοσύνη μπορούν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα μεγα­λύτερης έντασης σε σχέση με τις έγκυες που δεν είχαν προηγουμένως έντονη φυσική δραστηριότητα.
    Η γιόγκα μπορεί να μειώσει σημαντικά τις συνηθισμένες ενοχλήσεις που εμφανίζονται, όπως κράμπες,πονοκέφα­λοι και πόνοι στη μέση.
    Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι στα προγεν­νητικά μαθήματα γιόγκα οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να βρεθούν με άλλες έγκυες και να ανταλλάξουν εμπει­ρίες και ανησυχίες, ειδικά αν κάποια αισθάνεται αγχωμένη ή φοβισμένη. Στην τάξη ανταλλάσσονται πληροφορίες και απαντώνται ερωτήσεις, γι' αυτό η δασκάλα πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένη και, ακόμα καλύτερα, να έχει και η ίδια τηνεμπειρία της εγκυμοσύνης.
    Δύο είδη αναπνευστικών ασκήσεων είναι πολύ ωφέλιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: η Ujjayi, μια βαθιά, ήρε­μη αναπνοή που επικεντρώνει την προσοχή στο εδώ και τώρα και η Nadi Shodhana (εναλλαγή των ρουθουνιών), που σύμφωνα με τη γιογκική παράδοση, συμβάλλει στην εξισορρόπηση της ενέργειας του σώματος. Είναι καλύτερα να αποφεύγεται οποιαδήποτε pranayama που περιλαμβά­νει κράτημα της αναπνοής ή υπεροξυγόνωση.
    Μετά τον τοκετό η γυναίκα περνά μια περίοδο, επίσης, πολλαπλών αλλαγών σωματικών, ορμονικών, αλλά και ψυχολογικών.
    Η γιόγκα είναι ένας τρόπος για να προετοιμαστεί σωμα­τικά και ψυχολογικά. Σε πρακτικό επίπεδο, η εξάσκηση δι­εγείρει τους αδένες στην έκκριση προλακτίνης, που αυξά­νει την παραγωγή γάλακτος και συντελεί στην επαναφορά των οστών της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης.
    Παρότι ο σύγχρονος άνθρωπος ζει από το λαιμό και πάνω, η εγκυμοσύνη είναι κάτι που συμβαίνει απ' το λαιμό και κάτω. Μέσω της γιόγκα μπορεί κανείς να αφουγκραστεί τις ανάγκες του σώματός του και να εμπιστευτεί τη σοφία του. Η βαθιά οικειότητα με το σώμα, επιτρέπει στις έγκυες να στηρίζονται λιγότερο στην ορθολογιστική σκέψη και πε­ρισσότερο στην διαισθητική σοφία.
    Αδικαιολόγητος φόβος 
    Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες πιστεύουν πως η φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνηςμπορεί να προκαλέσει αποβολή του εμβρύου, πρόωρη γέννηση, φτωχή εμβρυϊκή ανάπτυξη, ήμυοσκελετικό τραυματισμό. Αυτές οι ανησυχίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε φυ­σιολογικές εγκυμοσύνες. Στην πραγματικότητα, η συμμε­τοχή σε ασκήσεις όπως τζόγκινγκ, τρέξιμο, γυμναστική έχει βρεθεί πως βελτιώνει τη γενικότερη φυσική κατάστα­ση της μητέρας, βελτιώνοντας την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, μειώνοντας την πιθανότητα εμφανίσεως διαβήτη κυήσεως και περιορίζοντας την αύξηση του σωματικού βάρους της χωρίς να περιορίζει την εμβρυϊκή ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα, επιταχύνει τηνμεταγεννητική ανάρρωση.
     Συμβουλές
  • Μη γυμνάζεστε σε ύπτια θέση, ειδικά μετά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
  • Μην εξαντλείτε τον οργανισμό σας.
  • Πιείτε άφθονα υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
  • Σταματήστε αμέσως σε περίπτωση που αισθανθείτε αδιαθεσίαζαλάδα ή δείτε αιμορραγία, και ενημερώστε το γιατρό σας.
  • Φοράτε καλά αθλητικά παπούτσια που απορροφούν τους κραδασμούς.
  • Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, μια υγιής γυναίκα, η εγκυμοσύνη της οποίας εξελίσσεται χωρίς προβλήματα, μπορεί να εξακολουθήσει να παρακολουθεί ένα πρόγραμμα γυμναστικής ή να ξεκινήσει ένα καινούριο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα οφέλη της προσαρμοσμένης άσκησης για παιδιά με αυτισμό

Ο Αυτισμός ή ε-αυτισμός ε ίναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το παιδί/ενήλικας δυσκολεύεται να κατανοήσει σωστά αυτά που βλέπει, ακούει, αισθάνεται και έτσι αντιμετωπίζει θέματα στην επικοινωνία, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στη συµπεριφορά. Επίσης παρουσιάζουν  στερεοτυπικές συμπεριφορές, αισθητηριακά και κινητικά προβλήματα όπως και περιορισμένα ενδιαφέροντα (Worley & Matson, 2012; Hanley et al., 2011). Τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης (Auxter, Pyfer & Huettig, 1997) και αυτό συμβαίνει διότι δεν ενδιαφέρονται για μια δραστηριότητα γενικής φύσεως ή τα κλασσικά παιχνίδια.  Αντίθετα όμως, έχει παρατηρηθεί ότι η σ υγκέντρωση προσοχής και η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αυξημένες  κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων/αθλημάτων όπως η κολύμβηση, η ιππασία και η πεζοπορία. Αυτές οι αθλητικές  δραστηριότητες φαίνεται να επιδρούν χαλαρωτικά μειώνοντας τα συμπτώματα έντονου ερεθισμού. Γενικότερα, ένα πρόγρα

«Ο Νικόλας βάζει μαγιό». Είναι η κολύμβηση φάρμακο για τα παιδιά κατά τη διάρκεια του Χειμώνα;

Η πτώση της θερμοκρασίας το χειμώνα βοηθά την ανθεκτικότητά των ιών και σε συνδυασμό με την συνύπαρξη παιδιών σε κλειστούς χώρους, είναι ίσως οι πιο θετικοί παράγοντες στην μετάδοση διαφόρων ιώσεων της εποχής.        Καθώς είναι αδύνατον να απομονώσουμε τα παιδιά για ακόμα μια φορά θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε με διάφορουας τρόπους το ανοσοποιητικό τους σύστημα ώστε να τα προστατεύσουμε. Συνθήκες ευζωίας, με άριστη διατροφή που περιέχει όλα τα χρήσιμα συστατικά – βιταμίνες, αερισμό των χώρων, ενυδάτωση όπως και συστηματική άσκηση, βοηθούν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Επίσης, η κολύμβηση αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέσα ισχυροποίησης του ανοσοποιητικού των παιδιών. Επηρεάζει ευνοϊκά το αναπνευστικό σύστημα παρουσιάζοντας ευεργετικά αποτελέσματα ακόμα και σε παιδιά με βρογχικό άσθμα, γι’αυτο και συνίσταται από παιδιάτρους ως η καλύτερη δραστηριότητα ολόχρονα. Η προτεινόμενη ηλικία για την έναρξη της βρεφικής κολύμβησης είναι η ηλικία των 6 μηνών. Τι να προσέχουμε όταν θα πάει