Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο


ΠΝΙΓΜΟΣ ….η θάλασσα, ΔΕΝ διαπραγματεύεται τη ζωή σου!
γράφει Σπαντίου Μικαέλλα




Η πρόληψη είναι το κλειδί της αποτροπής κάθε κίνδυνου και η εκπαίδευση της κοινωνίας είναι το κλειδί της πρόληψης.

Ζούμε σε ένα νησί που καταγράφει κάθε χρόνο όλο και περισσότερα κρούσματα θυμάτων από πνιγμό και σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις έχουν οι ίδιοι (θύματα) την ευθύνη.  Οι λουόμενοι, οφείλουν να αυτοπροστατεύονται και να μην εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο αψηφώντας τα όρια τους. Σε αρκετές των περιπτώσεων τα θύματα ή οι άνθρωποι που έχουν κινδυνέψει, δεν είχαν γνώση κολύμβησης ή δεν τήρησαν τους κανονισμούς ασφαλείας, υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες τους και σε πολύ χειρότερες περιπτώσεις έδειξαν ανυπακοή στους ναυαγοσώστες. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος από εμάς αγνοεί μια απαγόρευση και απομακρύνεται από την ακτή, συνεχίζει την παραμονή του στο νερό και μόλις αισθανθεί την όποια αδιαθεσία ή κόπωση ψάχνει το ‘’μαγικό ραβδί’’ που θα τον μεταφέρει έξω.  
Μη γελάτε, δεν είναι αστείο, κάπου εδώ είναι που ρισκάρουμε και η υδάτινη ρουλέτα ΔΕΝ διαπραγματεύεται τη ζωή μας!

1.   Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, αφενός οφείλετε  να ενημερώσετε τον ναυαγοσώστη και αφετέρου να κολυμπάτε πολύ κοντά σε αυτόν. Όχι 750μ. μακριά από τον πύργο του. Αν νοιώσετε ότι κινδυνεύετε πρέπει να σηκώσετε άμεσα το χέρι, δεν είναι ντροπή.
Προσοχή: μην καλείς ποτέ "βοήθεια" για αστείο, γιατί μπορεί να θέσεις τη ζωή κάποιου σε πραγματικό κίνδυνο.
2.   Μην κολυμπάτε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα. Για τους πολύ θαρραλέους, εδώ θα ήθελα να τονίσω, να μην κάνετε βουτιές σε άγνωστα - θολά νερά ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.
3.   Απόφυγε τον συναγωνισμό μέχρι τις σημαδούρες γιατί  τα ρεύματα μπορεί να αλλάξουν κατεύθυνση και να σε παρασύρουν. Οι δυνάμεις μας δεν είναι πάντα ίδιες και ακόμη και ένας πεπειραμένος κολυμβητής μπορεί να παραπλανηθεί & ίσως να καταλήξει σε πνιγμό.
4.   Τώρα αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή τροφή πριν την είσοδο σας στο νερό, κάντε μια δεύτερη σκέψη, ρίξτε έναν υπνάκο και ξανά μπείτε μετά από 2 ώρες, δεν θα φύγει η θάλασσα από τη θέση της.
5.     Η χειρότερη ευθύνη των λουομένων και μόνο, είναι όταν αφήνουν τα παιδιά χωρίς επιτήρηση! Τα παιδιά, είναι απρόβλεπτα, δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου και πολύ εύκολα παρασύρονται με αποτέλεσμα να  κινδυνεύουν από δική μας αμέλεια. Αν δεν έχετε δυνάμεις να απασχολήσετε το παιδί σας στην παραλία, καλύτερα να μην πάτε μόνος ή να πάτε σε πιο ασφαλές μέρος.
6.   Όσον αφορά την αλτρουιστική πλευρά μας, θέλω να τονίσω ότι, ΠΟΤΕ μα ποτέ,  μην προσπαθήσετε να βοηθήσετε κάποιον άλλο που κινδυνεύει, εάν δεν έχετε γνώσεις πρώτων βοηθειών – ναυαγοσωστικής κτλ. Ζητάμε άμεσα βοήθεια.  Δεν θα γίνετε ήρωες αν πλησιάσετε και πιαστεί πάνω σας αλλά…..
7.   Και κάτι τελευταίο. Στο νησί μας αγαπάμε πολύ το ψάρεμα, όμως, επειδή τα κρούσματα δεν είναι ούτε σε αυτή την περίπτωση λίγα, σας υπενθυμίζω την βασική συμβουλή ότι δεν καταδυόμαστε ΠΟΤΕ μόνοι κ πάντα ενημερώνουμε για το σημείο που βρισκόμαστε.

Πρέπει να γνωρίζουμε τους κανόνες ασφαλείας και να τους τηρούμε. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε την κουλτούρα να ενημερωνόμαστε για πράγματα που δεν μας επιφέρουν κέρδος και έτσι απλά δεν μπαίνουμε στον κόπο να μάθουν ποιοί είναι αυτοί οι κανόνες και γιατί υπάρχουν.  

‘’Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός’’ και γιατί να μην την κάνουμε, μαθαίνοντας κολύμπι .

  http://cypruslifesaving.org/navagosostiki/


Με εκτίμηση,

Σπαντιου Μικαελλα
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού​
ΤΕΦΑΑ Αθηνών​ /Ειδικότητα Υγρός Στίβος
Phone: 25561384 / 99305015 φαξ:25566505

​Web page: www.spantiosgym.com​

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα οφέλη της προσαρμοσμένης άσκησης για παιδιά με αυτισμό

Ο Αυτισμός ή ε-αυτισμός ε ίναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το παιδί/ενήλικας δυσκολεύεται να κατανοήσει σωστά αυτά που βλέπει, ακούει, αισθάνεται και έτσι αντιμετωπίζει θέματα στην επικοινωνία, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στη συµπεριφορά. Επίσης παρουσιάζουν  στερεοτυπικές συμπεριφορές, αισθητηριακά και κινητικά προβλήματα όπως και περιορισμένα ενδιαφέροντα (Worley & Matson, 2012; Hanley et al., 2011). Τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης (Auxter, Pyfer & Huettig, 1997) και αυτό συμβαίνει διότι δεν ενδιαφέρονται για μια δραστηριότητα γενικής φύσεως ή τα κλασσικά παιχνίδια.  Αντίθετα όμως, έχει παρατηρηθεί ότι η σ υγκέντρωση προσοχής και η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αυξημένες  κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων/αθλημάτων όπως η κολύμβηση, η ιππασία και η πεζοπορία. Αυτές οι αθλητικές  δραστηριότητες φαίνεται να επιδρούν χαλαρωτικά μειώνοντας τα συμπτώματα έντονου ερεθισμού. Γενικότερα, ένα πρόγρα

Hellenic Bank - Έχεις τη Δύναμη//Μικαέλα Σπάντιου